12 juli 2016

Kryddig körsbärskaka



Ida och Erik har ett körsbärsträd i sin trädgård, med en hel massa klasar med bär. Jag fick med mig en burk hem häromdagen och använde en del till den här kakan. Den kryddiga smaken av kanel och kardemumma passar bra med de söta körsbären. Receptet är i grunden detsamma som till tigerkakan.





1 kaka, 20 cm
75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kanel
1½ tsk kardemummakärnor
Ca 1 dl körsbär

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form.
Halvera körsbären och mortla kardemummakärnorna.
Smält smöret och häll i mjölken, och låt bli ljummet.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och kardemumma.
Blanda i smöret i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Vänd försiktigt i körsbären och häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.


Gott att äta med en kula vaniljglass till!