24 februari 2017

Dubbelstrass


De här klassiska retrokakorna minns jag väldigt väl från farmors kakfat. Både utseendet och smaken. De är favoriter i hela familjen faktiskt. 

De tar en stund att göra och är lite pyssliga. Men det är absolut värt det. Receptet ger ca 80 dubbla kakor.




Kakor
300 gram mjukt smör
1½ dl florsocker
1½ msk vaniljsocker
3 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget.
Vispa till en smidig deg.
Fyll kakspritsen med kakdeg och spritsa längder på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg kallt.
Sätt ugnen på 160 grader.
När längderna stelnat, skär till 4 cm långa kakor. 
Lägg dem ganska tätt på plåten.
Ställ kallt igen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills kakorna precis börjar få färg.

Vaniljsmörkräm
100 gram mjukt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Tillsätt äggulan och rör till en jämn och slät kräm.

Dekor
150 gram mörk choklad
100 gram kokos

Sätta ihop kakorna
Smält den mörka chokladen.
Pensla ena kanten av varje kaka och doppa i kokosen.
Låt chokladen stelna.
Lägg ihop två kakor med smörkräm emellan.




Kakorna går jättebra att frysa, och tinar på några minuter. De är dock lika goda att äta kalla! Det finns en stor risk att de inte räcker särskilt länge. Här hemma lär de ta slut på max ett par veckor.


Ha en trevlig helg! ♥