15 mars 2017

Citronkaka med brynt smör


En variant på sockerkaka med syrlig smak av citron, och karamellig smak av det brynta smöret. Perfekt kaka att baka till påskfikat!






75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg

Skal och saft av 1 citron
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 1½ liter.
Smält smöret, och låt det sedan fortsätta bubbla under omröring tills det fått en fin gyllene färg.

Häll i mjölken i det brynta smöret så det svalnar lite.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret, citronsaft och -skal i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.
Pudra lite florsocker över kakan vid servering.




Ha en fin onsdag! ♥